Hebben jullie gisteren aflevering 5 van ‘Ik BBQ voor jou’ gezien? Wij wel en met dat mooie zonnetje erbij kregen wij meteen zin om te bbq’en. In deze aflevering stond onder meer de lekkere ananas centraal. En waar doet dit fruit je aan denken? Juist, aan Hawaï.

Het is misschien verwarrend, maar de ananas komt oorspronkelijk niet uit Hawaï. Dit exotische fruit is onder meer afkomstig uit Brazilië en Paraguay. Waarom noemen we alles met ananas dan Hawaï? Ondanks dat de ananas die we in de winkel kopen niet van dit eiland komt, is het daar wel een specialiteit. Het bekendste is misschien wel de pizza Hawaï. Maar let op: deze pizza kennen ze op dit eiland niet en het is ook geen Italiaanse pizza. Restaurantketen Domino’s zegt dat de pizza Hawaï in Nederland of Duitsland in de jaren zeventig is ontstaan. Het was volgens de keten toen erg in de mode om in traditionele gerechten ananas te verwerken.

Genoeg geschiedenis, we willen lekker bbq’en! Geïnspireerd op de vijfde aflevering van ‘Ik BBQ voor jou’ hebben wij een gerechtje voor Kip Hawaï spiesjes.

Ingrediënten (dit is voor 18 spiesjes)

 • 1 kg kipfilet
 • 1 ananas
 • Kipkruiden
 • Paprikapoeder
 • Olijfolie

Overige benodigdheden:

 • Grote kom of schaal
 • Snijplank
 • Koksmes (of ander mes voor het snijden van de kip en ananas)
 • Grote satéprikkers

Aan de slag

 1. Snijd de kipfilet in blokjes en leg ze in een kom of schaal.
 2. Breng de kip op smaak met kipkruiden en paprikapoeder. Je kunt eventueel ook nog andere kruiden toevoegen. Let wel op: maak het niet te zout!
 3. Doe een scheutje olijfolie in de kom/schaal en hussel alles goed door elkaar.
 4. Zet de kip een paar uur in de koelkast, zodat de marinade er lekker in kan trekken.
 5. Snijd de ananas in stukjes. Weet je niet hoe je dit doet? Bekijk dan het filmpje in onze vorige blog.
 6. Pak een satéprikker en rijg er om en om een stukje kip en ananas op. Doe dit net zo lang totdat de spies vol is en ga dan verder met de volgende.
 7. Zet de bbq aan en rooster de spiesen ongeveer 5-7 minuten op de bbq. Check goed of de kip gaar is.
 8. De spiesen zijn klaar om te serveren. Smakelijk eten!


Meer inspiratie?

Kijk voor meer bbq-inspiratie ‘Ik BBQ voor jou’ elke zondagmiddag om 16.55 uur op RTL4. Wij zijn partner van het programma. Je zult dan ook geregeld producten van Ready to Eat voorbij zien komen. Bij een goede barbecue horen niet alleen maar vlees en vis, maar ook heerlijke verse groenten en fruit. Benieuwd naar ons aanbod? Kijk dan hier.